Šī tīmekļa vietne izmanto sīkdatnes. Piekrītot sīkdatņu izmantošanai, tiks nodrošināta tīmekļa vietnes optimāla darbība. Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Lasīt vairāk 

Ceturtdiena, 6. februāris
Dace, Dārta, Dora
  • Rīga
    • Rīga
    • Alūksne
    • Bauska
    • Daugavpils
    • Dobele
    • Gulbene
    • Jelgava
    • Liepāja
    • Saldus
    • Rēzekne
    • Valmiera
    • Ventspils
Weather forecast from Yr, delivered by the Norvegian Meteorological Institute and NRK
Kukurūzas graudi

Kukurūzas graudi (malti) ir augstvērtīgs, ar enerģiju piesātināts barības līdzeklis. Kukurūzā daudz ogļhidrātu (ciete) un tauku, bet zems tajā ir kokšķiedras saturs. Šo īpašību dēļ kukurūza ir ļoti labi sagremojama. Tā ir piemērota visu sugu lauksaimniecības dzīvnieku un putnu ēdināšanai, un plaši tiek izmantota dažādu barības maisījumu gatavošanā. Kukurūzas proteīns satur maz lizīna un triptofāna. Dzeltenie kukurūzas graudi satur karotenoīdus, kas piedod olu dzeltenumam spilgtāku nokrāsu, bet broileru kautķermeņu ādai - dzeltenu krāsu. Labi sabalansētos barības maisījumos kukurūza var būt pat vienīgais graudu barības komponents, ja tiek novērsti tās trūkumi limitējošo aminoskābju un vitamīnu ziņā. Izēdinot kukurūzu neatbilstoši produktivitātes līmenim tiek veicināta tauku izgulsnēšanās (it sevišķi slaucamām govīm). Maksimālais dienā izēdināmais daudzums vienam dzīvniekam ir atkarīgs no sugas, vecuma, produktivitātes un no pārējo barības līdzekļu kvalitatīvajiem un kvantitatīvajiem rādītājiem.

Melase

Melase ir viskozs blakusprodukts , kas paliek pāri pēc cukura kristalizācijas un ūdens izdalīšanas no cukurbiešu ekstrakta. Melase satur 75% sausnas, kurā 80-85% ir cukuri - 45-47%, 8-10% - sārmainu pelnu, bet 8.2% - proteīna. Pelnvielās ir augsts kālija saturs - 6.07%, mazāk kalcija - 0.17%, fosfora - 0.03%, un nātrija 1.48%. Cukurs un sāļi kairina zarnu gļotādu, tāpēc, izēdinot melasi lielākās devās, tā izraisa caureju

Rapša spraukumi / rauši

Rapša spraukumus iegūst no rapša sēklām, atdalot eļļu ar šķīdinātāju palīdzību. Kā rauši, tā spraukumi ir bagāti ar bioloģiski pilnvērtīgām olbaltumvielām (30-45% proteīna) Rapša sēklās nedrīkst būt erukskābe un glikozinolāti, kas ievērojami ietekmē gan piena tauku kvalitāti, gan lopbarības apēdamību. Šo nevēlamo vielu klātbūtne atkarīga gan no rapša šķirnes un ataudzējuma, gan no izmantotās agrotehnikas. Rapša pārstrādes blakusprodukti – spraukumi, rauši ir ekonomiski izdevīgs un vērtīgs barības devu elements daudzām dzīvnieku grupām.

Sojas spraukumi

Sojas spraukumi ir sojas pupiņu pārstrādes blakusprodukts, kas iegūts izspiežot eļļu no mizotām sojas pupiņām, vai arī atdalot eļļu ar šķīdinātāju palīdzību. Sojas spraukumi (rauši) ļoti plaši tiek izmantoti ēdināšanā – cūkām, putniem, liellopiem. Sojas spraukumi ir viens no vispilnvērtīgākajiem un visplašāk izmantotajiem eļļas augu pārstrādes galaproduktiem. Kopproteīna līmenis sojas spraukumos svārstās no 41–54% Sojas spraukumi bagāti ar aminoskābēm lizīnu, metionīnu.

Produktu menedžeri

Gundega Ezerlīce-Zalkovska

Gundega
Ezerlīce-Zalkovska

Mazumtirdzniecība
un dzīvnieku barība

(+371) 29252319